HTML

Kényszeres

A „Kényszeres” blog elsősorban azokhoz szól, akik küzdenek a kényszeres evéssel, vagy bármilyen más étkezési zavarral. Azoknak, akik fogyókúráznak vagy fogyókúráztak már sikeresen, vagy sikertelenül, akik másra használják az evést, mint annak a normális funkciója lenne. Számtalan esetben nehéz definiálni, hogy ki az, aki valóban kényszeres evő, ugyanis gyakran szinte képtelenség elkülöníteni a hétköznapi értelemben vett nagyevőket a kényszeres evőktől. Az azonban kétségkívül intő jel, ha valaki elhatározza, hogy betart egy bizonyos étrendet, ám az sehogysem sikerül neki. Ide tartoznak azok az emberek, akik étkezési zavaraikból adódóan túlsúlyosak, vagy akár még normális testalkatúak, akik a testsúlyukat valamilyen drasztikus módszerrel (hashajtó használata, önhánytatás, fogyasztó tabletták szedése... stb.) tudják csak több-kevesebb sikerrel fenntartani. Sajnos személyesen is ismerem a problémát, én magam is egy vagyok a kényszeres evők közül, akinek az étkezés így, vagy úgy, de mindig problémát okozott.

Friss topikok

Linkblog

2008.09.20. 18:45 se-nem

Segítségre van szükségem, hogy lefogyjak!

Hányszor és hány embertől hallottam ugyanezt a mondatot, miközben legalább ugyanennyiszer reménytelennek éreztem én magam is  a zsírpárnákkkal szemben folytatott küzdelmeimet. Mégis mindeközben meglepett, hogy azok az emberek, akik túlsúlyukra panaszkodtak és ezzel egyidőben szégyelték alakjukat, többségükben fittek, és átlagos testalkatúak voltak. Volt valami hasonló bennük (velem együtt), ahogyan valós vagy képzelt túlsúlyukról beszéltek. Mégpedig, hogy kivétel nélkül mind azt hittük, hogy ha állandó és örökérvényű kontrollt nyerünk étvágyunk felett, akkor minden bizonnyal az egész életünk másképpen alakulna, valahogy sokkal boldogabbá válnánk. Úgy tűnt, hogy minden ami hibádzott a túlsúly és a formátlanság számlájára irandó.

Szinte mindennapos, elérhetetlen álomként lebegett a szemünk előtt, hogy vékonyan, lefogyva minden más lenne. A késztetés és a vágyakozás óriási, mégis valahol, minden egyes próbálkozás után valami félresikerült, valahol az annyira vágyott boldogságot hozó vékony testhez vezető út valahol akarva-akaratlanul is, de mindig kisiklott. Még ha a kilók és a centiméterek drasztikusan is lecsökkentek, a gondolatok és az érzések nem változtak szinte semmit sem. Nőként beszélek az átélt élményről (bár tudom, hogy rengeteg férfit is érint a probléma). Ha az ember valaha (túl)súlyos volt, félő, hogy kilóinak számától függetlenül lélekben továbbra is kövér marad. Kövérnek lenni, pedig manapság nem trendy, sőt kimondottan hátrányos. 

Szóval a várva várt boldogság és siker íze nem szédített meg bennünket, aki valaha is megszabadult már jelentős túlsúlytól, az egészen biztosan tudja, hogy miről beszélek. Helyette a félelem az elhízástól még erősebbé vált, akárcsak az ételhez való viszonyunk még labilisabbá. A lelki bizonytalanságban, amikor nem nagyon mertük elhinni, hogy végre vékonyak és csodásak lehetünk teljes valónkban, valahogy a barátok és barátnők is megváltoztak, ami olykor - vagy inkább egyre gyakrabban -  riasztólag hatott. A barátnők az eltűnt kilók nyomán pillanatok alatt vetélytársakká avanzsáltak bennünket, a kiváncsi férfiszemek meg zavarbaejtő módon persze meggyőztek arról bennünket (még ha nem is szándékosan), hogy tűnékeny vékony pillanatainkban csakugyan elfogadhatóak, mit több imádhatóak vagyunk, de öt-tíz-tizenöt kilóval nehezebben valószínűleg már nem lennénk azok.

A lelki káosz és tipródás és a "valamiféle megnyugtató" hatás iránti sóvárgás továbbra is elmaradhatatlan része lett életünknek, ami kiváló alapként szolgált egy másfajta minőségű, de legalább olyan intenzitású szorongásnak, amiben korábban volt részünk. A félelmet, a szorongást a legtöbbször csak az evés, az étel elérhető közelsége oldotta, még ha csak időlegesen is, s majd felváltotta azt a bűntudat és az alkalmatlanság érzése... és az ördögi kör megtörhetetlenül, de folytatódott. Újabb fogyókúrás módszerek kipróbálásával, még több leadott, majd visszahízott kilókkal és centiméterekkel, valamint egy érzelmileg méginkább kiszolgáltatott és megtépázott lélekkel teltek-múltak az évek, mint egy unalmas családregény pillanatai.

Ugyan a testem utálatával közelebb kerültem a lelkemhez, de amit ott véltem felismerni végtelenül megijesztett. Számot kellett vetnem a gondolataimmal, az elképzeléseimmel és azzal, aki én vagyok. Óhatatlanul rá kellett jönnöm, hogy az ember a kövérségét nem csak testben, de lélekben is megéli, ez utóbbiban talán jobban, mint a fizakai valójában.  Gondolom nem titok, hogy azt gondolom, hogy a fogyókúrák az embereket kövérebbé, még metódusok megalkotóját - sokszor érdemtelenül - anyagilag tehetőssé teszi. A valódi megoldás viszont önmagunkban, valahol mélyen a lelkünkben és a gondolatainkban rejlik.

Sok-sok gondolkodás, és rágódás után - a gyógyulás reményében - elkezdett foglalkoztatni annak a lehetősége, hogy rájöjjek, megértsem mi az amitől a kényszeres evő, vagy bármilyen más étkezési zavarokkal küzdő ember másképpen gondolkodik, mint a többi embertársa. Nem kérdéses számomra, hogy cselekvésünket elsősorban a saját gondolataink, rögzült élményeink befolyásolják. De honnan erednek ezek a gondolatok, milyen formában jelennek meg bennünk, és milyen jövőt determinálnak a számunkra?

Kétségtelen számomra, hogy önnön gondolataink fogjai vagyunk. Hiszen amíg gondolataink mechanizmusát, létét nem értjük, addig vajmi kevés reményünk van arra, hogy egyszerű, hétköznapinak vélt, szokásainkon bármit is változtassunk. Én szeretném, ha sikerülne, ezért úgy döntöttem, hogy kiírok magamból felismeréseket, megállapításokat, hogy segíthessek önmagamon, ha közben ezzel másnak is segíthetek, az már főnyeremény.

2 komment

Címkék: segítség fogyókúra


A bejegyzés trackback címe:

https://kenyszeres.blog.hu/api/trackback/id/tr88672989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gw 2008.10.02. 12:00:03

hogy állsz mostanában saját magaddal? nagyon szép igazságokat írtál le, de az egész vhogy nem személyes, nem érzem azt, h most a te történetedet olvasom (persze ha nem is azt akartad leírni, akkor OK)

írj még. a téma jó, sokakat érint, engem is (nehéz volt kitalálni:)

se-nem 2008.10.03. 22:34:02

Kedves gw!

Sajnos érint, azt kell, hogy mondjam lelkileg és testileg is. Jó, hogy írtál, bátorító tudni, hogy más is hasonló cipőben jár(hat). Azt hiszem idő amíg át tudom adni magam a blognak, amíg teljesen kibontakozom. Valahogy úgy érzem, ha egyre többet írok, akkor annál inkább személyessé (is) válik a hangnem. Lassú vallomás... akárcsak a fejlődés az úton, a megoldás felé. Azt hiszem kezdek megérteni dolgokat, ami segít. Szeretnék felépülni, előrébb jutni önmagammal és ezzel a problémával. Ha közben más is erőt merít ebből az számomra öröm és szintén biztatás.
süti beállítások módosítása