HTML

Kényszeres

A „Kényszeres” blog elsősorban azokhoz szól, akik küzdenek a kényszeres evéssel, vagy bármilyen más étkezési zavarral. Azoknak, akik fogyókúráznak vagy fogyókúráztak már sikeresen, vagy sikertelenül, akik másra használják az evést, mint annak a normális funkciója lenne. Számtalan esetben nehéz definiálni, hogy ki az, aki valóban kényszeres evő, ugyanis gyakran szinte képtelenség elkülöníteni a hétköznapi értelemben vett nagyevőket a kényszeres evőktől. Az azonban kétségkívül intő jel, ha valaki elhatározza, hogy betart egy bizonyos étrendet, ám az sehogysem sikerül neki. Ide tartoznak azok az emberek, akik étkezési zavaraikból adódóan túlsúlyosak, vagy akár még normális testalkatúak, akik a testsúlyukat valamilyen drasztikus módszerrel (hashajtó használata, önhánytatás, fogyasztó tabletták szedése... stb.) tudják csak több-kevesebb sikerrel fenntartani. Sajnos személyesen is ismerem a problémát, én magam is egy vagyok a kényszeres evők közül, akinek az étkezés így, vagy úgy, de mindig problémát okozott.

Friss topikok

Linkblog

2008.09.24. 16:15 se-nem

Tökéletesen boldogra kellene fogyni magunkat?

Elhízott, vagy kissé testes embernek lenni a jóléti társadalmakban manapság nem könnyű, sőt az emberiség történetében talán most először igazán nehéz. Lépten-nyomon azt sulykolják belénk, hogy a kövér vagy túlsúlyos ember az nem csak egészséges, de sikeres sem lehet. Meghökkentő, de igaz a hír miszerint az amerikai Alabama államban – egészségügyi reformként – már bevezették, hogy a kövéreknek több adót kell fizetniük, mint vékonyabb embertársaiknak.

A jelenlegi kulturális és divatirányzatoknak megfelelően a közízlés az extrém módon sovány, vékony női testet, míg a férfiak esetében a szintén alacsony testzsír százalékú, de óriási izomkötegekkel rendelkező testfelépítést preferálja. Gondolom nem titok, hogy ez az egész – divatirányzatot teremtő, (köz)ízlésformáló – folyamat két speciális területen igen csak számottevő mértékben hat. Mégpedig az emberek túlnyomó többségénél a saját testüket illetően egyre gyakrabban jelennek meg a negatív gondolatok és az ezekhez kapcsolt  önmagukról alkotott torzult testképek. Lényeges, hogy ezzel szemben a diétás és fogyókúrás termékek piacán a bevételek megállíthatatlanul növekednek. Összességében látható és megállapítható, hogy vékonyabbak – pláne tartósan – nem igazán leszünk, ellenben a diéta és a fitnesz iparág azonban, remekül prosperál belőlünk.

Az átlagos női modell 17 és 26 év közötti, 178 cm magas és ehhez képest 48-53 kg-os testtömegű. Ezzel szemben a közkeletű, jóléti társadalomban élő nő 37 éves, magassága 163 cm és testsúlya 65 kg. Csakhogy a média azt próbálja elhitetni velünk, hogy az ideális nő nem csak nagyon fiatal, hanem a testalkatát tekintve magas és nagyon vékony. Mi több a megfelelő termékek és szolgáltatások igénybevételével, valamint kitartással bárki más is elérheti a vágyott testalkatot.  Azonban nem több, mindössze csak az emberek 3-5%-a rendelkezik eredendően az előbbiekben említett – megidealizált, „tökéletes” – testalkattal. Miért a többségnek kell követnie az elenyésző kisebbséget? Egy átlagos divat modell testsúllya 13-19%-al kevesebb, mint ami ideális testsúlyként elvárható lenne a magasságához képest. S így - szinte látatlanban is - diagnosztizálható az anorexia nervosa, ugyanis legtöbbüknél testsúllyuk valóban legalább 15%-al kevesebb, mint a testmagasságukhoz ideálisnak megállapított testsúly mértéke, azaz megfelelnek az anorexia nervosa betegség orvosi esetnek tekintendő feltételének.

Egyébként a témához kapcsolódó tanulmányokban a kutatók már korábban is jelezték, hogy a népszerű és közismert, nőknek szóló magazinokból vett női modellek fotói - már 3 perces vetítés alkalmával is - kiváltották illetve fokozták a női résztvevőkben a depresszió, a stressz, a szégyen, a bizonytalanság érzetet, valamint a saját testükkel szembeni elégedetlenségüket. Néhány évvel később egy újabb - hasonló jellegű - kísérletet végeztek egyetemista lányok körében. A kísérlet résztvevőit két külön csoportra osztották. Az egyik csoportnak vékony, divat modellek fotóit vetítették, ugyanakkor a másik csoportnak semleges képeket. Az eredmények ebben az esetben is magukért beszéltek. A két csoportot összehasonlítva, a modellek fotóit nézőknél jelentős mértékben megjelentek, illetve fokozódtak a testsúllyal kapcsolatos aggodalmak, illetve a saját testükkel szembeni elégedetlenség érzése. A média üzletiessége és hamis üzenetei  miatt a nők nap, mint nap, ismétlődően arra kényszerülnek, hogy összehasonlítsák magukat a reálisnak cseppet sem nevezhető, ráadásul egészségtelen soványságot népszerűsítő modellek - sokszor manipulált - felvételeivel.  Sajnos hamis képet festő megnyílvánulásaival a média arra a valószerűtlen hazugságra tanítja a nőket manapság, hogy a boldogság, a siker és a szeretet záloga számos esetben nem más, mint a fogyókúra és a sikeres fogyás.

2 komment

Címkék: kövérség boldogság fogyás modellek elégedettség


A bejegyzés trackback címe:

https://kenyszeres.blog.hu/api/trackback/id/tr52679512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack 2008.09.25. 15:39:35

Az a baj, hogy a pénz és a divat sohasem az ésszerű dolgok, vagy az egészség szolgálatában állnak. Semmi bajom a melegekkel, de az mindent elárul a divat és a közízlés változásáról, és annak a többségre gyakorolt befolyásáról, hogy meleg férfiak döntik el, hogy milyen az éppen aktuális női ideál. A többség meg észre sem veszi, hogy olyan nők tetszenek nekik, akik a meleg hapsiknak is. Nem bírom a sztárolt, fake divat libákat. Üresek és jelentéktelenek, ráadásul antinők. Tetszik a blog, remélem eljutsz az egészségesebb gondolkodásmódik és magadra lelsz! A legjobbakat!

se-nem 2008.09.25. 16:47:56

Vannak dolgok amikben egyetértek veled, ja és köszi a jó kívánságokat!
süti beállítások módosítása